Állományok és mappák kezelése


Fájl- és mappaműveletek Intézővel (informatikai alapismeretek)

Ahhoz, hogy fájljainkkal, mappáinkkal műveleteket végezhessünk, szükségünk van valamilyen segédprogramra. Ez alapesetben a Windows Intéző. Indítása a "Start/Programok/Kellékek" menüpontból történik. Segítségével létrehozhatunk és törölhetünk fájlokat és mappákat, valamint átnevezhetjük, másolhatjuk, vagy áthelyezhetjük azokat. Ezeken kívül lehetőségünk van arra, hogy a mappákat egy fastruktúrában megtekintsük. Az Intéző egypaneles fájlkezelő program, sokak számára azonban kényelmesebb egy kétpaneles, jobban testreszabható fájlkezelő, a Total Commander.

Fájlok és mappák méretének meghatározása (informatikai alapismeretek)

A fájlok méretét a Windows Intéző alapbeállítások szerint kijelzi a név melletti oszlopban. Ha ezt mégsem tenné, a kijelzést visszaállíthatjuk a "Nézet/Megjelenítendő részletek" menüpont alatt a "Méret" kiválasztásával. A mappák méretét megkapjuk, ha az egérmutatót egy darabig fölöttük hagyjuk. Ha ez a módszer nem működne, akkor a helyi menüből a "Tulajdonságok" menüpontot választva tekinthetjük meg a mappa méretét.

Fájlok és mappák átnevezése (informatikai alapismeretek)

Fájlokat és mappákat a legegyszerűbben úgy nevezhetünk át, hogy miután kijelöltük a megfelelőt, kattintunk egyet a nevén. Ekkor lehetőségünk van átírni a nevet, majd ha végeztünk, ENTER-rel, vagy máshova kattintással léphetünk ki a szerkesztéséből. Alternatív módon választhatjuk a helyi menüből az "Átnevezés" menüpontot is.

Az állomány fogalma

Ha a számítógépen készített munkát tárolni szeretnénk későbbi felhasználás céljára, akkor el kell mentenünk azt valamelyik háttértárra, például a merevlemezre. Ebben az esetben a mentés helyének és nevének megadását követően tulajdonképpen egy állományt, más néven fájlt hozunk létre. Azaz a leírt levél egy szövegállomány, a megrajzolt ábra egy képállomány lesz. Később ezt az állományt azon a helyen találjuk majd, amit a mentés helyének megadtunk, és az lesz a neve, amit a mentéskor a fájlnévhez beírtunk.
Egy állomány legjellemzőbb tulajdonságai közé – a nevén és a megtalálási helyén túl – a típusa tartozik. A típus azt mutatja meg, hogy milyen programmal készült az adott állomány, s ez a program fog elindulni az állomány megnyitásakor is. A fájltípust a fájlnév végén ponttal elválasztott, általában három karakterből álló kiterjesztés mutatja meg. Az azonos típusú állományoknak azonos az ikonja az ablakokban, illetve azonos a kiterjesztésük is.

Különböző típusú állományok

Számítógéppel sokféle dokumentum készíthető. Célszerű a dokumentumhoz leginkább megfelelő programot választani. Lehetséges ugyan a Paint rajzolóprogrammal is írni, vagy a Microsoft Word szövegszerkesztővel rajzot készíteni, de nem célszerű, mert nehézkes.
A különféle programok közös tulajdonsága, hogy összetartozó adatkupacainkat elmenthetjük, hogy később is tudjunk velük dolgozni. Dokumentumunk, munkánk eltárolásakor, a mentés helyének és nevének megadását követően egy állomány, más néven fájl keletkezik a megfelelő háttértáron.
Egy állomány legjellemzőbb tulajdonságai közé – a nevén és a megtalálási helyén túl – az állomány típusa tartozik. A típus azt mutatja meg, hogy milyen programmal készült az adott állomány, s ez a program fog elindulni az állomány megnyitásakor is. A fájltípust a fájlnév végén ponttal elválasztott, általában három karakterből álló kiterjesztés mutatja meg. Az azonos típusú állományoknak azonos az ikonja az ablakokban, illetve azonos a kiterjesztésük is.
Például a doc és a txt kiterjesztés egyaránt szöveg típusú fájlra utal. A különbség annyi, hogy a doc kiterjesztésű fájlok Microsoft Word szövegszerkesztővel készültek, a txt kiterjesztésűek pedig valamilyen egyszerűbb szövegszerkesztővel, például Jegyzettömbbel.
A bmp, a jpg vagy a png kiterjesztés például Paint programmal készített kép típusú fájlra.

Az xls, xlxs kiterjesztés pedig Microsoft Excel táblázatkezelő programmal készült fájlra utal.
Különböző típusú állományok
Különböző típusú állományok

Az állományok tulajdonságai

Számítógépen készített dokumentumaink későbbi felhasználás céljából eltárolhatók. Ilyenkor meg kell adni azt a helyet, ahol őrizni szeretnénk, és a dokumentumunk nevét, azaz a mentés helyét és a létrehozandó állomány, más néven fájl nevét.
Az állományok legjellegzetesebb tulajdonságai közé a név, a méret, a típus és a létrehozás vagy módosítás dátuma tartozik.
Az állomány neve az a név, melyet mentéskor megadtunk. Ezt célszerű úgy megválasztani, hogy utaljon a fájl tartalmára.
Az állomány mérete azt mutatja meg, hogy az adott állomány mekkora helyet foglal el az adott háttértárolón. Egy karakter egy bájton tárolható. Természetesen ennek a mértékegységnek is léteznek többszörösei. 1024 bájt, vagyis 1024 karakter helye foglal 1 kilobájtot (KB). A méret általában kilobájt-okban, nagyobb méretű állomány esetén megabájtokban (MB) vagy gigabájtokban (GB) jelenik meg az ablakban.
A típus azt mutatja meg, hogy milyen programmal készült az adott állomány, s ez a program fog elindulni az állomány megnyitásakor is. A fájltípust a fájlnév végén ponttal elválasztott, általában három karakterből álló kiterjesztés mutatja meg. Az azonos típusú állományoknak azonos az ikonja az ablakokban, illetve azonos a kiterjesztésük is.
A létrehozás dátuma az adott fájl létrehozásának dátumát, míg a módosítás dátuma az adott fájl utolsó módosításának dátumát mutatja.
Az állományok tulajdonságai
Az állományok tulajdonságai


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Billentyűzet

Számítástechnika konyhanyelven 1.

Szövegszerkesztés - A bekezdés